Ohjeet ja vinkit

Puun pintakäsittely

Vaalean puun lakkaus sinisellä pensselillä

Pintakäsittelyllä parannetaan tai korostetaan puun ominaisuuksia. Oikealla käsittelyllä pystytään parantamaan esimerkiksi puun kestävyysominaisuuksia. Puun pinta kestää käsittelyn jälkeen paremmin kulutusta, säätä ja aikaa. Pintoja voidaan käsitellä myös ulkonäkösyistä. Jos et tiedä, miten puuta on aiemmin käsitelty, turvallisinta on aloittaa poistamalla vanhat käsittelyt hiomalla.

Puun käsittelyyn on monenlaisia tapoja käyttökohteesta riippuen. Puu voidaan maalata, petsata, lakata, oljytä, vahata tai polttaa. Polttamista ei tule kuitenkaan sekoittaa puun lämpökäsittelyyn. Puun lämpökäsittely ei ole pintakäsittelyä, sillä se vaikuttaa koko puukappaleen ominaisuuksiin.

Pintakäsittely alkaa oikean käsittelyaineen valinnalla. Käsittelyaineen valintaan vaikuttaa käyttökohteen lisäksi halutaanko korostaa tai tuoda esille puun omaa luonnetta ja ulkonäköä. Puun luonnollinen väri on usein miellyttävä – tällöin puu voidaan käsitellä esimerkiksi kirkkaalla lakalla tai saunasuojalla.

Puun pintakäsittelytavat

Puun maalaus

Maalaus on puun pintakäsittelyä siihen tarkoitetuilla erilaisilla öljy-, muovi-, keitto-, tai maitomaaleilla. Puun maalamiseen sopivia maaleja on lukuisia ja maalin valinta vaikuttaa paljon käsitellyn tuotteen ominaisuuksiin ja ulkonäköön.

Puun maalaus sopii uusille ja vanhoille kodin pinnoille. Maalamalla esimerkiksi vanhat paneelit ja listat saadaan kotiin helposti uutta ilmettä. Uusi maalipinta myös suojaa puuta.

Puun petsaus

Petsaus on puun pintakäsittelyä siihen tarkoitetulla vesi-, öljy- tai liuotinohenteisella väriaineella, joka muuttaa puumateriaalin alkuperäistä väriä, jättäen kuitenkin sen syyrakenteen näkyviin. Petsaamalla värjätty pinta yleensä myös lakataan.

Puun petsaus on hyvä valinta, kun halutaan puun pintaan erilaista sävyä, kuitenkin säilyttäen esillä puun omaa luonnetta. Petsaus voidaan tehdä esimerkiksi puulattioille, huonekaluille tai kalusteille.

Puun lakkaus

Lakkaamalla puuhun saadaan läpinäkyvä suojaava kalvo. Lakkaamalla pyritään esimerkiksi suojaamaan kulutuspintaa.

Puun lakkaus sopii kun puuta halutaan suojata ilman, että puun ulkonäkö muuttuu merkittävästi. Lakan kova maalimainen pinta päästää puun sävyt, kuviot ja luonteen läpi. Värillisellä lakalla voidaan myös sävyttää. Myös puun lähtösävy ja lakkakerrosten määrä vaikuttavat lopputulokseen. Lakkaus sopii erityisesti uusille hiotuille puupinnoille.

Puun öljyäminen

Öljyäminen lisää puun elinikää öljyn tarjoaman kosteutuksen ehkäistessä halkeilua. Öljykäsittely edesauttaa myös pinnan kykyä hylkiä likaa. Öljykäsittely kyllästää puun pintasolukon, jolloin puuhun ei pääse imeytymään likaa tai kosteutta. Öljykäsittelyn huoltoon kuuluvat säännölliset uusintakäsittelyt.

Puun öljyäminen sopii pinnoille, joita mahdollisesti halutaan käsitellä myöhemmin uudestaan. Öljytystä pinnasta saa kaikki elämisen jäljet tarvittaessa pois hiomalla ja öljyämällä puu uudestaan. Öljytty pinta tuntuu koskettaessa luonnolliselta.

Öljyttyä puupintaa tulisi öljytä noin 2-3 kertaa vuodessa. Säännöllisen hoidon seurauksena pinnasta tulee ajan mittaan kestävämpi.

Puun vahaus

Vahaus on kevyt pintakäsittely, joka sävyttämättömänä muuttaa vähän puun luonnollista värisävyä tai puupinnan tuntua.

Puun vahaus on usein lopullinen pintakäsittelyvaihtoehto. Vaha luo puun pintaan hylkivän kalvon, joka hylkii likaa ja pölyä, mutta myös muita pintakäsittelyaineita. Vahaaminen sopii pinnoille, joissa halutaan säilyttää puun luonnollinen väri ja puupinnan tuntu.

Muista aina varmistaa, että pintakäsittelyaine on käyttötarkoitukseen sopiva. Puun pinta tulisi aina käsitellä tilaan soveltuvalla käsittelyaineella. Jos epäröit käsittelyaineen valinnassa käänny ammattilaisen puoleen. Käsittelyaineiden myyjät osaavat neuvoa oikean aineen valinnassa.

Valmiiksi käsitellyt puutuotteet

Valmiiksi käsitellyillä tuotteilla säästät aikaa ja vaivaa. Käsitelty tuote on valmis asennettavaksi sellaisenaan. Käsittelyn ansiosta puun kestävyysominaisuudet paranevat entisestään, eikä puu tummu tai haalene ulkoisten olosuhteiden seurauksena – pinta säilyy kestävänä ja puhtaana vuosikausia.

Valitsemalla tehtaalla käsitellyn puutuotetteen tiedät, että tuote on myytävään käyttötarkoitukseen sopiva. Jos esimerkiksi tuotteen luvataan sopivan saunaa, se myös sopii saunaan. Myös pintakäsittelyaineen valintaan kuluva aika säästyy – puhumattakaan työhön käytetystä ajasta.

Mitä tarkoittaa puuvalmis?

Puuvalmis tarkoittaa käsittelemätöntä puuta, jolla on sileäpintainen höylätty pinta. Puuvalmiseen tuotteeseen ei ole tehty minkäänlaista pintakäsittelyä. Puuvalmis tuote on oikea valinta, kun haluaa itse pintakäsitellä tuotteen.

Aina valikoimasta ei löydy omiin tarpeisiin oikean sävyistä tai väristä tuotetta. Puuvalmiit tuotteet mahdollistavat juuri oikean sävyn tai värin luomisen. Puun pintakäsittely ei ole erityisen haastavaa ja sen voikin tehdä kuka vain oikeilla käsittelyaineilla ja tarvikkeilla. Puuvalmiit tuotteet ovat myös edullisempia. Ota kuitenkin huomioon käsittelyyn vaadittava tila ja aika.

Suosittelemme puun pintakäsittelyä aina, sillä puu elää lämmön ja kosteuden vaihtelun myötä. Pintakäsittely suojaa puuta likaantumista, kulutusta, kastumista ja auringon uv-säteilyä vastaan. Jos puu jätetään käsittelemättä saattaa se nopeasti alkaa elää, jolloin puussa saattaa ilmetä esimerkiksi ulkonäöllisesti epämiellyttäviä piirteitä.

Vastaa