Ohjeet ja vinkit, Remontointi

Saunaremontin suunnittelu

Puupaneloitu ja puulauteinen sauna

Sauna on monen suomalaisen kodin sydän. Saunan tulee miellyttää silmää, mutta lisäksi sen pitää olla teknisesti hyvin toteutettu. Siksipä saunaremontin tärkein vaihe on remontin suunnittelu ja se kannattaa tehdä huolella. Tästä kirjoituksesta löydät vinkkejä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon suunniteltaessa saunaremonttia.

Huolellisella suunnittelulla varmistat, ettei remontin aikana ilmene yllätyksiä, että kaikki remontin vaiheet on toteutettu teknisesti oikein, sekä säästät aikaa ja rahaa. Huolellinen suunnittelu takaa myös sen, että saunaremontti ei häiritse asumistasi.

Luvat ja rakenteiden kunto

Ensimmäisenä suunniteltaessa saunaremonttia on hyvä selvittää edellyttääkö remontin läpivieminen joitakin lupia. Jos suunnittelet laajentavasi saunaa tai remontoivasi saunaa niin, että remontti vaatii vesijohtojen, ilmanvaihdon tai viemäröinnin muutoksia, joutuu taloyhtiösi virallinen edustaja hakemaan remonttia varten lupaa rakennusvalvontaviranomaiselta. Lupa-asioissa voit kääntyä oman kuntasi rakentamisen ohjauksen ja neuvonnan puoleen. Yhteystiedot löytyvät kuntasi verkkosivuilta.

Seuraavaksi vastaan tulee saunan rakenteiden kunnon tarkastaminen ja siinä samassa saunan purkaminen, sillä rakenteiden todellista kuntoa on hankala saada selville purkamatta saunaa. Rakenteiden kunnon tarkastamisessa tulee selvittää ainakin onko rakenteisiin tullut ajan saatossa vaurioita, mitkä vaativat korjaamista, sekä ovatko saunan vedeneristeet ja höyrysulku ehjät. Jos sauna on rakennettu ennen vuotta 1994, on myös olemassa riski, että saunan rakentamiseen on käytetty asbestia. Tällöin on hyvä tehdä asbestikartoitus, jotta voidaan varmistua, ettei purkutöissä ole riskiä asbestille altistumisesta.

Saunan lattia

Jos sauna on rakennettu yli 15 vuotta sitten, on saunaremontin yhteydessä hyvä uusia myös saunan lattia. Saunan lattian uusimisen yhteydessä ei ole tavatonta uusia myös koko kylpyhuoneen lattiaa, jotta kylpyhuoneen ja saunan eristykset pysyvät yhtenäisinä. Saunan lattian purkaminen on syytä jättää ammattilaisen vastuulle, sillä lattian pintavalun alla kiertää usein vesikiertoinen lämmitysputkisto. Lattia täytyy kuivattaa ennen uuden pintavalun tekemistä ja kuivattaminen kestää yleensä n. 2 viikkoa.


Saunan mitoitus ja uudet materiaalit

Uuden saunan suunnittelu tulee aloittaa saunan mitoituksella. Saunan mitoituksella tarkoitetaan saunasi runkoon sopivinta lauteiden korkeutta, laudemallia ja kiukaan kokoa. Nyrkkisääntönä saunan mitoituksessa voidaan pitää sitä, että ylälauteen ja saunan katon välinen korkeus tulee olla alle 125 cm. Optimaalinen korkeus on välillä 100-120 cm. Kattavat ohjeet saunan mitoitukseen löytyy mm. tästä Saunologian blogipostauksesta.

Saunan materiaalien huolellisella valinnalla et vaikuta vain saunan tunnelmaan ja ulkonäköön, vaan myös saunan käyttöikään. Myös saunan tyypillä on merkitystä saunan materiaalien valinnassa. Esimerkiksi kylmillään seisovaan mökkisaunaan sopii parhaiten kuusi, sillä kuusi kestää hyvin lämmön ja kosteuden vaihtelua. Vinkkejä oikean materiaalin valintaan voit lukea esimerkiksi tästä Centin julkaisusta.

Kiuas

Saunan tilavuus ja korkeus vaikuttavat siihen, minkälainen kiuas sinun kannattaa valita saunaasi. Kiukaita on paljon erilaisia ja ne eroavat niin lämmitystavaltaan, kun ominaisuuksiltaan. Valintaasi helpottamaan Saunologian sivuilta löytyy erinomaiset oppaat: Sähkökiukaan ostajan opas ja Puukiukaan ostajan opas.


Saunan valaistus

Saunan valaistus kruunaa saunan sisustuksen ja sen vuoksi valaistus kannattaakin suunnitella yhdessä saunan materiaalien valitsemisen kanssa. Oikeanlaisilla valaisimilla ja niiden sijoittelulla pystyt vaikuttamaan merkittävästi saunan tunnelmaan. Saunan valaistuksen suunnittelussa pärjää pitkälle luottamalla omaan makuun. Jos tarvitset vinkkiä saunan valaistuksen suunnitteluun, käy kurkkaamassa tämä Cariitin julkaisema postaus.

Näillä vinkeillä pääset alkuun saunaremonttisi suunnittelussa ja saat hahmoteltua aika-arvion ja budjetin remontillesi. Tsemppiä suunnitteluun!

Vastaa