- Millaista paneelia minun pitäisi ostaa?
- Onko seinäpaanelin asentaminen vaikeaa?
- Onko kattopaneelin asentaminen vaikeaa?
- Kuinka kauan panelointi kestää?
- Mitä muita kustannuksia paneelin asentamiseen liittyy?
- Vaihe 1 – Paneelin valinta
- Vaihe 2 – Mittaus
- Vaihe 3 – Alustan tarkistaminen ja tasaus
- Vaihe 4 – Pintakäsittely (vaihtoehtoinen)
- Vaihe 5 – Paneelin kiinnittäminen
Millaista paneelia minun pitäisi ostaa?
Kaikki paneelit eivät ole samanlaisia, joten varmista, että ostamallasi paneelilla on oikeat ominaisuudet käyttötarpeeseesi. Lue arvostelut ja suosittelut saadaksesi paremman käsityksen siitä, mitä olet ostamassa. Sinun on myös mietittävä minkä tyylisen paneelin haluat ja kattaako paneeli esimerkiksi koko seinän vai saavuttaako se vain tietyn korkeuden.
Jotkut paneelit on tarkoitettu vain seinään, toiset kattoon. Jotkut paneelit sopivat makuuhuoneeseen, toiset saunaan. On myös yleispaneeleja, jotka sopivat kaikkiin näistä. Monet kattopaneelit sopivat seinään, ja monet seinäpaneelit sopivat kattoon. Paneeleilla on erilaisia ominaisuuksia riippuen paneelin materiaalista ja pintakäsittelystä.
Onko seinäpaanelin asentaminen vaikeaa?
Paneelien asentaminen ei ole kovin vaikeaa, kunhan vain seuraa ohjeita. Asennusprosessia on helppo seurata edellyttäen, että sarja on ostettu hyvämaineiselta toimittajalta. Myös paneelien asennustavoissa on eroja, mutta kaikki paneelit on mahdollista asentaa itse.
Onko kattopaneelin asentaminen vaikeaa?
Kattopaneelin asentaminen ei ole sen vaikeampaa, kuin seinäpaneelinkaan asentaminen. Kattopaneelia asentaessa työasento saattaa olla hieman haastavampi.
Kuinka kauan panelointi kestää?
Työn kesto riippuu täysin paneloitavan pinta-alan koosta. Jos aiot paneloida koko talosi, kannattaa urakkaan varata hyvin aikaa. Jos paneeleja ei ole valmiiksi käsitelty, joudut varaamaan aikaa myös paneelien käsittelyyn ja maalaamiseen. Ennen paneloinnin aloittamista on tärkeää varmistaa, että seinät ovat hyvässä kunnossa. Yhden seinän panelointiin menee noin 1-3 tuntia. Vastaavaan pinta-alaan katossa aikaa kuluu hieman enemmän.
Mitä muita kustannuksia paneelin asentamiseen liittyy?
Paneelin asentamiseen liittyvät muut kustannukset ovat verrattain pieniä. Isoa osaa kustannuksista ei edes synny, jos ostat valmiiksi käsiteltyä paneelia – joskin tällöin maksat hieman enemmän itse paneelista.
Paneelia lukuun ottamatta sinun on varattava budjettiin vain välttämättömät työkalut. Lyijykynä on kätevä merkintöjen tekemiseen.
Vaihe 1 – Paneelin valinta
Paneelin ja panelointityylin valitseminen on tärkein työvaihe. Vaihtoehtoja on runsaasti, joten tee ehdottomasti ensin tutkimusta saatavilla olevista paneeleista ja varmista, että tyyli sopii makuusi ja täydentää huoneen olemusta ja kokoa. Huone näyttää vaakapaneloituna leveämmältä ja matalammalta, kun taas pystypaneloituna se näyttää korkeammalta ja kapeammalta. Puolipaneeli, joka ei ole koko seinän korkuinen, voi antaa huoneelle ilmavuutta.
Kuiviin tiloihin käy lähes mikä tahansa paneeli. Kosteisiin tiloihin on omat paneelinsa, jotka on suunniteltu kestämään kosteutta. Tämän lisäksi on olemassa erityisesti saunaan suunnitellut saunapaneelit, jotka on suunniteltu kestämään kosteutta ja lämpöä.
Vaihe 2 – Mittaus
Paneloinnin toiseksi tärkein työvaihe – paneloitavan alan mittaaminen. Kun olet päättänyt paneelin tyylin ja paneloitavan alueen, tulee sinun mitata alueen pinta-ala, jotta tiedät paljonko paneelia tarvitset. Pakkauksittain myytävien paneelien kappalemäärät vaihtelevat, joten varmista, että ostat riittävän määrän paneelia.
Paneloitavan pinnan koko leveys ja korkeus tulee mitata, ottaen huomioon jalkalista, verhous, pistoke- ja valopistorasiat sekä mahdolliset asennetut kalusteet. Tarkista aina mittasi kahteen kertaan varmistaaksesi, että paneelia on riittävästi. Huomioi myös mahdollinen hukkavara.
Vaihe 3 – Alustan tarkistaminen ja tasaus
Tarkista ennen asentamista, että alusta on sileä. Epätasaiseen alustaan on vaikea asentaa paneelia niin, että lopputulos on siisti.
Mikäli alusta on kovaa materiaalia, on tarpeen käyttää paneelin alla alusrimoitusta (koolausta), johon paneelit kiinnitetään. Myös märkätiloissa, kuten kylpyhuoneessa, pesuhuoneessa tai saunassa, tulee paneelin takana olla tuuletusväli.
Puutaloissa paneeli on yleensä helppo naulata suoraan alustaan. Myös puutalossa voidaan kuitenkin käyttää koolausta luomaan tuuletusväli, tilaa johdoille tai tasaamaan alusta.
Mitä epätasaisempi ja joustavampi alusta on, sitä paksummasta puutavarasta koolaus on tehtävä.
Vihjeitä koolaukseen
- Alusrimat voidaan kiinnittää pysty- tai vaakasuoraan.
- Tarkista, että rimojen pinnat ovat samassa linjassa. Näin varmistetaan suora verhouspinta.
- Rimojen välit määräytyvät paneelin paksuuden mukaan. Mitä ohuempi paneelilauta, sitä tiheämpi rimoitus.
- Rimoitusväli seinäpaneeleissa on yleensä 600 mm.
- Rimoitusväli kattopaneeleissa on yleensä 400 mm.
- Kiinteällä ja tasaisella alustalla voi käyttää 20 x 40mm rimaa.
- Mitä epätasaisempi ja joustavampi alusta, sitä paksumpi puutava koolaukseen on valittava.
- Seiniin, joihin ei voi naulata, kiinnitetään alusrimat porattuihin reikiin muovitulppien kanssa tai kierrettävillä tai lyötävillä metalliankkureilla

Vaihe 4 – Pintakäsittely (vaihtoehtoinen)
Paneelin käsittelyyn tarvitset näitä:
- Hiomapaperi
- Pintakäsittelyaine
- Pensseli
Paneelit kannattaa pintakäsitellä ennen asennusta. Käsittely ennen asennusta on helpompaa, jonka lisäksi voidaan varmistaa ettei kuivumisesta ja kutistumisesta johtuen ponttiuriin ilmesty maalamattomia juovia.
Puutuotteiden pintakäsittelyyn soveltuvat maali, öljyt, vahat, lakat ja petsit.
Kuultokäsittelyllä puupinnan ilmettä voidaan muuttaa niin, että puun oma väri yhdessä kuultovärin kanssa antaa puulle halutun värisävyn puun luonteenomaisen syyrakenteen näkyessä kuultovärin alta.
Peittävällä värillä voidaan korostaa paneelin profiilia.
Märkätiloissa käytettävän pystypaneeli alapään katkaisupinta on aina käsiteltävä. Saunaan tulevan paneelin pinta suojataan saunasuojalla.
Vaihe 5 – Paneelin kiinnittäminen
Ennen asentamista sinulla on hyvä olla käsillä
- Mitta
- Vasara
- Suorakulma
- Vesivaaka
- Käsisaha ja hienohampainen selkäsaha
- Akkuporakone
- Paneelinkiinnitysliima (vaihtoehtoinen)
- Jiirilaatikko
- Tuurna
- Ruuvimeisseli
- Lyöntirauta
- Nauloja ja ruuveja
- Hakas- / viimeistelynaulain
- Lyijykynä
Valmistelut
Seinäpaneeleita, kattopaneeleita tai sisustuspaneeleita asennettaessa on paneelit hyvä ottaa asennettavaan tilaan jopa viikko ennen asennusta. Sisätiloissa säilytetyissä paneeleissa muutama vuorokausi voi riittää. Viikossa paneelien kosteus ja lämpötila tasaantuu, jolloin ne pysyvät samoissa mitoissa myös asentamisen jälkeen. Jos paneelit ovat paketissa, poista ne paketista tai tee reikä pakettiin.
Kiinnittäminen
Paneelilaudat naulataan tai ruuvataan koolaukseen tai suoraan seinään. Helpoin ja nopein tapa on ampua paneelit kiinni viimeistelynaulaimella. Vanhoihin suoriin puu- tai levykattoihin paneeli voidaan useimmiten naulata suoraan.
Jos halutaan asentaa paneeli sekä kattoon ja seinään, suositellaan katto asennettavaksi ensin. Yleisin tapa on ns. peitelista-asennus. Ensin asennetaan kattopaneelit ja sen jälkeen seinäpaneelit kattoa vasten.
Seuraa paneelien kiinnittämisessä ennen kaikkea valmistajan ohjeita.
Jos haluat seurata kirjallisia ohjeita Puuinfo.fi on luonut hyvät kuvalliset ohjeet seinäpanelointiin ja kattopanelointiin.
Maler on luonut ohjeen MDF-paneelien asennukseen. Lataa ohje tästä.
Cent on luonut yhdessä Taloon.comin ja Janne Kaperin kanssa erinomaisen videon, jossa seinä ensin koolataan, jonka jälkeen asennetaan sormipaneeli (Kesto: 6:05):
K-rauta on luonut hyvän videon kattopaanelin asennukseen (Kesto: 1:49):
Onnea urakkaan!