Sisustusvinkit, Ohjeet ja vinkit

Sisustuspaneeli – 4 käyttökohdetta

Korkea valoisa olohuone, jossa valkolakattua paneelia seinissä ja katossa. Keskellä huonetta valkoinen takka.

Kaipaatko kotiisi uutta ilmettä? Sopisiko uudiskohteeseesi näyttävä katseenvangitsija? Sisustuspaneeleilla luot monipuolisia kokonaisuuksia, joissa vain mielikuvitus on rajana. Seuraavaksi kerromme mihin kaikkeen voit sisustuspaneelia käyttää.

Sisustuspaneelin materiaalin valinta

Jos mietit millaista materiaalia sisustuspaneelin kannattaa olla, aidon puun lisääminen tilaan on harvemmin huono ratkaisu. Puu tuo tilaan lämpöä, parantaa akustiikkaa ja edistää terveyttä. Puun on myös todistettu parantavan mielialaa ja alentavan stressiä. 

1.Puun terveyshyödyt

Puuta luonnollisempaa materiaalia ei ole. On tutkitusti todistettu, että puun katsominen ja koskeminen on ihmiselle hyväksi. Puupinnat alentavat stressitasoja ja laskevat verenpainetta. Tämän lisäksi puun akustiset ominaisuudet tasapainottavat huoneen äänimaailmaa. 

2. Puun pinta heijastaa luonnollisesti ja kauniisti valoa

Puun pinnasta säteilevä valo on luonnollisen näköistä ja tuntuista. Heijastuva valo ei myöskään häikäise, vaan kimpoaa puun pinnasta luonnollisesti. Paneelin asettelulla taas voidaan vaikuttaa millaisia varjoja puun pinnalle syntyy eri vuorokauden aikoina. Näin voidaan vaikuttaa tilan ulottuvuuteen ja tilavuuden tuntuun.

3. Ekologinen valinta

Puu on uusiutuva materiaali. Monet suomalaiset puupaneelien valmistajat käyttävät joko täysin tai pääasiassa suomalaista puuta, joka tarkoittaa, että puun kuljettamisesta ei synny päästöjä. Tämän lisäksi suomalaiset metsät ovat hyvin hoidettuja, joka tekee suomalaisesta puusta erittäin ympäristöystävällisen valinnan.

Tehosteseinä

Sisustupaneelin yleinen käyttökohde on tehosteseinä. Tehosteiseinä mahdollistaa olemassa olevan ilmeen korostamista tai ilmeeseen uuden vivahteen lisäämisen. Jos halutaan esimerkiksi lisätä tilan valoa ja korkeutta, voidaan asentaa vaaleaa sisustuspaneelia pystysuuntaan. 

Tehosteseinä on usein huoneen kohokohta ja katseenvangitsija.

Valoisa tehosteseinä valkolakatusa dyynipaneelista
Valoisa tehosteseinä vaaleasta dyynipaneelista.

Tehosteseinä paneelit

Paneelia on saatavissa monessa muodossa, mutta tehosteseinän luomiseen on olemassa siihen parhaiten sopivat profiilit.

Sormipaneeli on yksi suosituimmista tehostepaneeleista, joka on erityisesti viime aikoina kasvattanut suosiotaan. 

Valoisa tila. Seinällä vaalea sormipaneeli vaakatasoon asennettuna. Paneeli on asennettu koko seinän matkalle sängyn päädyksi. Vaalea sormipaneeli korostaa tilan valoisuutta.
Vaalea makuuhuoneen seinä sormipaneelista.

Sormipaneelien kanssa samoja piirteitä sisältävä Dyyni-paneeli on Centin valikoiman erikoisuus. Dyyni- ja sormipaneeli ovat ehdottomia suosikkejamme tehosteseinän luomiseen.

Toinen hyvä vaihtoehto tehosteseinään on rimapaneeli. Rimapaneelilla luot nimensä mukaisesti rimamaisen ja linjakkaan sisustuksen. 

Vaalea makuuhuone, jossa koko seinän kattava tehosteseinä vaaleasta rimapaneelista. Seinä toimii samalla sängynpäätynä.
Vaalea rimapaneeli makuuhuoneen tehosteseinänä.

Sängynpääty

Sängynpäädyn luomiseen sopivat samat ohjeet, kuin tehosteseinäänkin. Erotuksena on, että paneeli ei kata koko seinän leveyttä. Sisustuspaneelista tehty sängynpääty toimii kuitenkin yhtälailla huoneen kohokohtana. 

Katto sisustuspaneelista

Kattomateriaalin valinta viimeistelee huoneen ilmeen. Valitsemalla oikean sisustuspaneelin tilan kattoon vaikutat sen yleisilmeeseen, akustiikkaan ja valaistukseen. Esimerkiksi tummalla kattopaneelilla luodaan tunnelmallinen ja lämmin tila.

Pesuhuoneen katto ruskeasta lämpödyyni saunapaneelista.
Pesuhuoneen kattoon on käytetty myös saunasta löytyvää ruskeaa lämpödyyni saunapaneelia.

Sisustuspaneeli saunaan

Monet viettävät saunassa paljon aikaa. Paneloimalla saadaan saunasta helposti kuin uusi. Jokainen on varmasti joskus käynyt näyttävässä saunassa, jossa paneeli on saunan kohokohta. 

Tyylikkäässä saunapaneelissa pätee sama mielen temppu, kuin tyylikkäässä oluttölkissäkin – kun silmä on tyytyväinen, myös muita aisteja on helpompi miellyttää. Hienossa saunassa löylyt tuntuvat alitajuisesti paremmalle. Ja kukapa ei haluaisi saunottaa kavereitaan uudessa ehostetussa saunassaan.

Valoisa sauna, jonka katossa Cent Dyyni saunapaneeli käsiteltynä saunasuojalla. Paneelin sävy inkivääri. Kontrastia luomassa pikimusta kiuas.
Cent Dyyni saunapaneeli käsiteltynä saunasuojalla. Paneelin sävy inkivääri.

Sisustuspaneelista näyttävä yksityiskohta

Kun aletaan miettiä sisustuspaneelin asentamista, tulee yleensä ensimmäisenä mieleen paneelin asentaminen seinään tai kattoon. Paremmalla mielikuvituksella varustettu remontoija ei anna seinä- ja kattopintojen rajata itseään, vaan tunnistaa kaikki mahdollisuudet. Alla näät, miten sormipaneelia on käytetty luomaan lämpimät ja näyttävät kaapin ovet. 

Voinko siis luoda ihan mitä vain?

Käytännössä kyllä. Ota kuitenkin huomioon, että paneeli on käsitelty käyttökohteen mukaisesti. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä esimerkiksi saunapaneelia makuuhuoneessa. 

Tutustu erilaisiin sisutuspaneelihin tästä.

Jos mielessäsi on jo seuraava projekti, ja paneelit ostettuna, käy katsomassa miten seinä- ja kattopaaneli asennetaan.

Vastaa